tisdag 16 september 2008

Kinesiska muren i skottgluggen. (dag 18)

Hej, hallå där! Peking anropar åter!

Dag 18 och solen lyser åter med sin frånvaro. Men till skillnad mot normalt så var det idag bara bra att det var lite molnigt. Det blev till att stiga upp i arla morgonstund och promenera iväg till mattältet. Lite normal frukost blev det nu när tävlingarna är över d.v.s kaffe och macka. Vid klockan åtta satte vi oss på bussen för att åka iväg på utflykt och för att få oss en titt på den kinesiska muren. Detta är ju ett måste om man befinner sig i Kina och eftersom vi har ytterligare några dagar kvar här så var det läge att passa på.

Kinesiska muren (kinesiska Chángchéng) är en serie murar i Norra Kina byggda i omgångar från några hundra år före Kristus till Mingdynastin. Murarna har en total sträcka av cirka 6 400 kilometer. Hela anläggningen med sina befästningar och murar är jordens längsta byggnadsverk.

Det var en häftig upplevelse att komma fram och få se den milslånga muren ringla mellan bergstopparna. Att få kliva ut på den och ta sig från botten och en bra bit upp mot höjerna var också en fantastisk känslan. Men lika fantastiskt som det var lika, jobbigt var det för benen. Stenarna är rätt så knöliga att trampa på och muren är mycket brant byggd. Men skam den som ger sig...





Att de var ett kul besök tyckte nog de flesta, men Henrik konstaterade samtidigt att muren nog sätt sina bästa dagar och att den var rätt så RISIG på många ställen. Henrik är en kul kille. Sådana ordvitsar tycker vi om. Härligt!

Efter två timmar vid muren var vi både glada och trötta och begav oss tillbaka mot OS byn för lunch. Den satt inte illa kan jag lova. Däremot vi var lite besvikna över glassarna som serverades i mattältet idag, de var väldigt isiga. Kanske hade de varit för länge i fysen och blivit förkylda... Eftermiddagen har varit i fri. För min del har det inneburit inlämnande och avhämtande av tvättpåsar. Man får ju allt tvättat av snälla funktionärer här så det gäller att passa på. Man vill ju inte resa hem med smuttstvätt....

Har faktiskt hunnit tvätta all min goalballutrustning nu så den packades också ner i väskan under eftrmiddagen. Det är det största problemet här nu - att få plats med all packning i väskorna. En del av oss - ja, jag vet även jag - har ju shoppat en hel del under vår tid här. Det går ju liksom inte att låta bli om man går på ett shoopingcentra som Silkmarket. Packandet av väskorna lär bli en följetång på denna sida under de sista dagarna. Fortsättning följer alltså...

Dagens humor är en hälsning till de två personer från Ryssland som trängde sig i matkön tidigare idag. En lite äldre historia men väl så bra. George W Bush och Tony Blair står i en bar. En gäst kommer bort och frågar vad de pratat om. - Ååå, vi lägger planer för 3:de världskriget, säger Bush. - Å jäklar! säger gästen. Hur tänker ni göra? - Vi tänker ta kål på en massa ryssar och en IT-konsult! säger Bush. Gästen blir bara stående som ett frågetecken. - En IT-konsult...? säger han. Varför det? Varför i all världen ska ni ta kål på en IT-konsult? Då klappar George W Bush Tony Blair på axeln och säger: - Vad var det jag sa? Ingen kommer att fråga om ryssarna.

Tack för idag! Nu väntar dusch och finkläder på innan vi ska ut i Peking och äta middag med både herr och damlandslaget i goalball.

Till sist vill jag tacka så mycket för alla gratulation som strömmat till mig här nere via sms och mail! Tack och bock! Det hade aldrig gått utan ert stöd. Vill också skicka en hälsning till min familj därhemma och ett stort grattis på födelsedagen till min brorson Emil! Hipp, Hipp, hurra!

Sätt bästa foten först!

Inga kommentarer: