tisdag 16 september 2008

Mitt i den förbjudna staden... (dag 19)

Dags för näst sista dagen i Kina och nedräkningaen har börjat. Klockan åtta ikväll inledas avslutningen av Paralympics i ett föhoppningvis fullsatt Fågelbo. Vi räknar med en färgsprakande föreställning som säkert kommer att avslutas med ett rejält avslutningsfyrvärkeri.

Idag var man, som vanligt numera, uppe vid åtta och åt frukost. Att man tillhör de morgonpigga i laget är det inget snack om. Många av de andra valde sovmorgon och inte frukost från vid halvtio snåret. Lika bra man inte blir försoffad, det är ju vardag och arbete på måndag...

Lite ny tvättning följde på frukosten och sedan lyckades en av volentärerna här nere fixa fram en volontärtröja till mig. Alltid kul att ta med sig hem och ett minne så gott som något. Tröjorna är väldigt fina så jag är mycket nöjd.

Runt elvatiden bar det så iväg på nästa utflykt. Idag var det dags för Himmelska Fridens torg och den Förbjudna staden. Så med kameran i högsta hugg intog vi Peking city och dess så berömmda platser.

Den
Förbjudna staden är det vidstäckta kejserliga palatset i Peking, som består av flera palats kring gårdar.Söder om det gigantiska palatsområdet finns Himmelska fridens torg. Huvudingången till palatset kallas Himmelska fridens port. Därefter finns ytterligare två portar innan besökaren slutligen kommer in i området med de olika palatsen. En av dessa är Meridianporten eller Wumen, den innersta av de tre portarna.

Palatset tjänade som Kinas regeringssäte under Ming- och Qing-dynastierna från år 1422. Namnet kommer sig av att området under kejsartiden var avstängd för vanligt folk; endast kejsarfamiljen och hovet hade tillträde dit. Enligt en populär myt ska Förbjudna staden bestå av 9 999½ rum då ett palats med 10 000 rum hade varit så storslaget att det endast kunde existera i Himlen. Att bygga ett palats med 10 000 eller fler rum hade då varit att förolämpa Himlen, vilket ansågs föranleda Himlen att straffa den härskande dynastin.




Ett intressant och kulturellt besök mitt i allt idrottande. Väl tillbaka i OS byn blev det mat och sedan förberedelser inför kvällens avslutning. Det blir ljusa byxor och blå tröja som gäller när vi ska se Paralympics elden släckas.


Dags att dra på smilbanden lite:
- Nu, min son, är du så gammal att du bör hjälpa till med utgifterna i hemmet.
- Ja, gärna. Jag var rädd att jag skulle hjälpa till med inkomsterna.

Dagens bonus:
Lille Olle var på väg hem från affären, han hade just handlat några paket mjölk. Då kom en gammal dam fram till honom och sa:
- Oj, det där ser tungt ut, ska jag hjälpa dig?
Då svarade Olle:
- Nej då, det är ju lättmjölk!


Till sist en hälsning till alla därhemma som är födda i lejonets tecken. Som ni ser, de gillar er även här...

Må väl kompisar!

Inga kommentarer: